Puds din mus og undgå sygdom


Af Bettina Dion Petersen

Det er oplagt at tale om rengøring af mus, computer og tastatur på grund af Covid-19. Men selv uden Covid-19 i verden, så er det altså stadig en ting du bør gøre jævnligt. Også selv om det kun er dig, der bruger computeren eller tastaturet.


Et helt almindeligt gennemsnitligt menneske rører sig i ansigtet ca. 23 gange i timen. Og oveni det kan du lægge alle de andre ting, du rører ved i løbet af en arbejdsdag, som dine kolleger (og andre) også rører ved, f.eks. dørhåndtag, knappen på kaffemaskinen, bordplader osv. Derfor kan dit computerudstyr være de rene bakterie- og virusbomber, og det bliver du altså nødt til at rengøre.


 

Mange bakterier og vira kan leve længe på overflader - især Covid-19


Mange bakterier og vira kan typisk overleve på overflader i op til 48 timer, og Covid-19 endnu længere. Derfor er der stor risiko for at redde sig en forkølelse eller ligefrem en Covid-infektion, hvis der ikke bliver gjort ordentligt rent på overflader og udstyr I er fælles om på arbejdspladsen.

Vi anbefaler en let overhaling hver dag og en noget grundigere rengøring en gang om ugen. Men hvis I er flere om at bruge samme tastatur, så bør det renses grundigt hver dag og en god omgang håndvask før og efter brug anbefales. Så burde du kunne undgå af fange bakterier og virus den vej.

 
 
 

Ting du bør rengøre:

  • Skærm
  • Tastatur
  • Mus
  • Telefon
  • Mobiltelefon
  • Bordplade og evt. armlæn på kontorstolen, som du dog godt kan nøjes med at rengøre med almindeligt rengøringsmiddel.

Hver dag:

Sørg for, at dit udstyr er slukket og brug en tør mikrofiberklud til at tørre af med. Sørg for, at det er en ren klud, hvor der ikke sidder noget snavs på, som kan ridse skærmen, og vær varsom med at trykke for hårdt eller gnide for meget det samme sted, da skærmen kan gå i stykker ved for hårdhændet behandling.

 

 

Tør dit udstyr af hver dag med en tør mikrofiberklud


En gang om ugen:

Sørg for, at dit udstyr er slukket og denne gang skal du bruge et rengøringsmiddel på din klud. Men du kan ikke bruge et hvilket som helst rengøringsmiddel. Det skal være et, der er godkendt til brug til computerudstyr, fordi dit udstyr kan ikke tåle hvad som helst. Rengøringsmidlet skal kunne bruges til metal- og plastikudstyr. De fleste hardwareproducenter har udviklet rengøringsmidler til udstyret, hvis du bruger deres produkt, er du sikker på at det er godkendt til rengøring af IT-udstyr.

OBS:

  • Brug ikke håndsprit!
  • Brug ikke acetone!
  • Brug ikke klorin!

 

 
 

Brug evt. en fugtet vatping til at rense tastaturet


Tip

Hvis du kan få fat på en sprit på 70% er den helt fin og du behøver ikke at fortynde den. Hvis du derimod har en sprit på 93% kan du blande en del sprit med syv dele vand, altså 1 spsk. sprit 93% blandet med 7 spsk. vand. Husk at komme væsken på kluden ikke på elektronikken.


Du kan lave din egen opløsning med husholdningssprit og vand, så du kommer ned på et spritindhold, der ligger på 70-80 %. Det kan være billigere end at købe fabriksfremstillede rengøringsprodukter og ved at bruge sprit får du samtidig desinficeret dit udstyr og det bliver ca. 99,9 % bakteriefrit.

Husk at, du ikke må sprøjte væske eller rengøringsmiddel direkte på dit udstyr, det skal direkte på din mikrofiberklud. Og pas på med at bruge så meget så det drypper af kluden og ned i dit udstyr, der vil være en høj risiko for at ødelægge elektronikken. Du kan undgå væsker ved at bruge rengøringswipes, der er fremstillet til det specifikke formål at rengøre IT-udstyr, som indeholder både desinficerende- og rengøringsmiddel i de helt rigtige mængder. Brillerensservietter kan ikke gøre det, fordi der er ikke bakterie- og virusdræbende middel i.

Hvis du vil være helt sikker på at komme ned mellem bogstaverne på tastaturet, kan du helt sikkert købe en smart lille børste, der er lavet til formålet, men du kan også bare bruge en vatpind, der er let fugtet. Start evt. med at fugte vatpinden med vand, og derefter brug det desinficerende middel. HUSK: vatpinden skal kun fugtes – den må IKKE dryppe med væske.

Et helt almindeligt tastatur vil have godt af, at du bruger trykluft til at puste støv, krummer og hår ud. Det kan være svært for dig at fjerne det hele med en vatpind eller klud, hvis tasterne ”svæver”, og med trykluften får du pustet det fnuller væk som kan være svært at fange med en klud eller vatpind.

God rengøring og godt helbred

 
 

Del dette indlæg

 
 
 
Print Friendly, PDF & Email