To vigtige ting du skal huske,
når du arbejder hjemmefra

Af Bettina Dion Petersen
Arbejder du hjemmefra - noget af tiden, hele tiden eller uden for arbejdstiden?

Så er der altså nogle ting du skal tage højde for, for at gøre det godt hjemmefra. De nogle ting handler både om din fysiske arbejdsstilling og din computers datasikkerhed.

Du kan jo bare sidde i sofaen med benene oppe, men det er i virkeligheden ikke den bedste arbejdsstilling under alle omstændigheder. Men ud over den måde du henslænger dig på, handler det også om, hvorhenne du sætter dig i dit hjem, og du skal tænke på dit udstyr – såsom stol, bord og IT-udstyr. Derudover skal du også sørge for at din computer er sikret mod hacking, malware og virus.

I denne artikel har vi samlet nogle gode råd om, hvordan du kan få den gode og sikre arbejdsplads hjemme.

Hvor skal du sidde og arbejde?

For nogle kan det være svært at adskille arbejde og privatliv. Især, hvis du regelmæssigt arbejder hjemme på bestemte dage. Men her skal du tage dig selv i nakken, og være bedre til at holde fri når du har fri, ellers risikerer du bare at blive stresset. Én metode, der kan hjælpe dig, er at have en plads/et sted i dit hjem, der er defineret til arbejde, så når du rejser dig derfra, har du pause (altså fri) fra arbejde.
 
 

Hjemmekontor de luxe.

Den allerbedste løsning er, at du har et decideret kontor, men det er jo ikke alle, der har et ekstra værelse, de kan afsætte til arbejde i.

Den næstbedste løsning er, hvis du har mulighed for at afsætte et sted, som ikke er sofaen eller ved spisebordet. Skab et område, hvor du kan have et skrivebord og en kontorstol stående.

Hvis du har en aftale med din arbejdsplads om regelmæssigt at arbejde hjemme, skal den være en del af løsningen, og være med til at sørge for at du har det rette udstyr, som f.eks. en kontorstol og en ekstra skærm.

Arbejdstilsynet har beskrevet regler for, hvordan din arbejdsplads på kontoret bør indrettes, så den er ergonomisk tilfredsstillende. Det gælder også for dit hjem, hvis du arbejder hjemme mere end én dag om ugen. Der bliver dog ikke stillet helt de samme krav til hjemmet som på arbejdspladsen, blandt andet fordi din arbejdsgiver ikke har adgang til dit hjem og derfor ikke kan kontrollere om du overholder disse regler.

Din arbejdsgiver kan stille udstyr til rådighed for dig, så du eksempelvis har en ekstra skærm, tastatur og mus til dit hjem. Men du kan læse mere om arbejdsmiljølovgivningen her

Det vigtigste, du skal tage med fra dette afsnit, er at holde dit arbejde og privatliv adskilt. Definer din arbejdstid og arbejdssted i hjemmet, og arbejd dér indenfor det fastlagte tidsrum.

 
 

Husk at tjekke efter en ekstra gang inden du klikker på et link.

Sikkerhed – Sikkerhed – Sikkerhed

Det er ikke kun dit arbejdssted i dit hjem du skal tænke over, du er også nødt til at tænke på datasikkerhed.

Når du arbejder hjemmefra, er du på din egen net-forbindelse. Det betyder højst sandsynligt, at der ikke følger den samme sikkerhed, som når du er på arbejde. Derfor skal du være ekstra opmærksom på, hvilke sider du bevæger dig rundt på og hvad du klikker på.

Husk at holde din arbejdscomputer og privatcomputer adskilt. Lad ikke din familie bruge din arbejdscomputer til private formål, f.eks. til online spil. Installér ikke programmer på computeren med mindre det er i overensstemmelse med din arbejdsplads.

Du skal i høj grad tage ’tjek lige en ekstra gang’-hatten på. Lad være med at klikke på links – gå meget hellere direkte ind på det sted du bliver opfordret til at gå hen for at se om, det er et reelt sted. Tjek afsenderens mailadresse og hvis du stadig er i tvivl om ægtheden, så ring personen op og spørg.

Flere virksomheder har efterhånden et online system, hvor medarbejderne er koblet på et fjernskrivebord. Her har selve systemet en indbygget høj sikkerhed, hvor man arbejder med sine dokumenter når man er koblet på. MEN her skal du stadig følge samme procedure som ovenstående, fordi din ikke helt så sikre internetforbindelse kan være den adgang, som gør at hackere kan få adgang til jeres data.

Sørg for at tage backup af dine data. Hvis din computer skulle blive låst af hackere, der vil have penge for at åbne op for dine data, så kan du være fløjtende ligeglad – for du har jo en backup, du bare kan installere når din computer er blevet renset for den ballade hackeren har lavet.

Det allerbedste råd er, at du skal bruge din sunde fornuft. Dobbelttjek hellere mails, mailafsendere og links en gang for meget end en gang for lidt.

Og husk - Tag Backup!

 
 

Del dette indlæg

 
 
 
Print Friendly, PDF & Email